FUCHS 130

Untitled design (1)

Představte si, že se vám na jazyku rozpustí sametová čokoláda a s ní i kousek historie. Architekt, urbanista a hlavní představitel československého funkcionalismu Bohuslav Fuchs by letos oslavil 130. narozeniny. Jeho odkaz jsme se rozhodli připomenout po svém - edicí čokolád inspirovanou jednou z jeho nejslavnějších staveb.

Bohuslav Fuchs (1895–1972) patří k nejvýznamnějším architektům moderní meziválečné éry. Brno obohatil o desítky staveb – od funkcionalistických vil až po lázeňské budovy či školy – které dodnes formují tvář a atmosféru města. Ve všech těchto projektech následoval stejnou vizi: pravá krása architektury vychází z její účelnosti a harmonie.

Právě tato filozofie nás inspirovala. Stejně jako Fuchs věříme, že funkce a estetika mají jít ruku v ruce. Snažíme se, aby obaly našich čokolád plnily nejen praktickou funkci, ale byly také estetickým zážitkem. Proto jsme vytvořili limitovanou edici čokolád, která propojuje chuť s designem a architektonický odkaz s každodenním potěšením.

avion  blog

Mistrovské dílo na osmi metrech

Když se projdete brněnským centrem, dřív nebo později na něj narazíte. Hotel Avion, úzký dům vtěsnaný mezi sousední fasády na České ulici, je jednou z Fuchsových nejslavnějších staveb – a zároveň dokonalou ukázkou jeho architektonického myšlení.

V roce 1926 dostal úkol, který by mnoho architektů odradil: na pozemku širokém pouhých osm metrů, s omezeným rozpočtem a v krátkém čase postavit osmipodlažní hotel. Fuchs se však této výzvy chopil a vytvořil stavbu, která je dnes považována za jeden z nejužších hotelů v Evropě a zároveň za učebnicový příklad meziválečné avantgardy.

Využil železobetonovou kostru, která mu umožnila vytvořit pozoruhodné prostorové efekty – vertikální prolínání podlaží, galerie, různé úrovně stropů a podlah. Prostor hotelu dýchá, rozvíjí se do výšky a šířky způsobem, který při pohledu z ulice nečekáte. Fuchs tak dokázal na minimálním prostoru vykouzlit budovu, která je vzdušná, prosvětlená a elegantní.

avion  blog (1)

Světlo jako stavební materiál

Jedním z klíčů k tomuto pocitu prostornosti jsou luxfery skleněné tvárnice, které do interiéru propouští světlo. Právě ty se staly klíčovým motivem našich obalů. Designer a restaurátor papíru Ondřej Zatloukal, který obaly našich čokolád navrhuje, hledal prvek, který by byl s Fuchsovým dílem jednoznačně spjatý a zároveň odpovídal vizuální estetice Ajaly – minimalistické, moderní, ale s kořeny v tradici.

„Tušil jsem, že u Fuchsova odkazu bude třeba jít dál: jeho architektura je čistá, modernistická a bez ornamentu. V jeho stavbách se nicméně často objevuje prvek, který má v sobě rytmus připomínající opakující se vzory – luxfera. Ta v sobě nese řád, světelnou hru a lehkost. V návrhu obalu jsou do barevného papíru vyřezané mřížky inspirované dvěma typickými tvary luxfer v brněnském Hotelu Avion – čtvercem a kruhem," vysvětluje Ondřej. 

Pod vyřezanými mřížkami se ukrývá stříbrný papír, který mění odstín s úhlem pohledu a evokuje onu proměnlivou hru světla, s níž Fuchs tak rád pracoval.

avion  blog (2)

Barvy plné energie

Barevnost obalů vychází také z interiéru Avionu. Vedle bílé a modré v něm dominují žlutá a červená – právě tyto živé barvy dostaly v naší edici prostor.

Pro všechny milovníky čokolády a designu tak vznikly dvě tabulky: jemná Mléčná v zářivě žlutém obalu s motivem kruhových luxfer a Tmavá 70% v elegantní červené variantě se čtvercovými luxfery. 

Kruhové luxfery přinášejí měkké, rozptýlené světlo a jemné křivky. Mléčná čokoláda je stejně vyvážená - krémová a sametová, přesto v ní ucítíte také plnou chuť kakaových bobů. Rytmus čtverců naopak nese Fuchsův smysl pro řád a jasný výraz –Stejně přímá je i tato Tmavá 70% čokoláda, která nabízí plnou kakaovou intenzitu, jemnou sladkost a dlouhý dozvuk.á čokoláda nabízí plnou kakaovou intenzitu, jemnou sladkost a dlouhý dozvuk.

Limitovaná edice FUCHS 130 je o propojení dvou světů – gastronomie a architektury, řemesla a umění, okamžiku potěšení a nadčasového odkazu. Je pro ty, kdo věří, že krása má místo i v každodenních maličkostech – jako je rozbalení tabulky čokolády.